Rýchla hrášková polievka
Rozpis na 6 porcií
- 2 polievkové lyžice nízkotučného margarínu
- 1/2 šálky hrubšie nasekanej cibule
- 2 stonky zeleru jemne nasekaného
- 2 strúčiky nakrájaného cesnaku
- 4 šálky vody
- 4 čajové lyžičky sušeného polievkového základu
- 1 vrecko mrazeného hrášku (asi 400 g)
- štipka mletého bieleho korenia
- 1/2 šálky sójového mlieka
- štipka čerstvo zomletého muškátového orecha
Postup
Roztopíme margarín v malom hrnci na stredne veľkom príkone tepla.
Pridáme cibuľu a cesnak.
Varíme asi 5 minút, občas zamiešame, až kým suroviny nezmäknú.
Primiešame vodu s polievkovým základom, hrach a biele korenie.
Zmenšíme príkon tepla na stredný, varíme asi 5 minút, občas premiešame.
Zmes na dvakrát preložíme do mixéra a zmixujeme do hladka.
Vrátime zmes do hrnca, pridáme mlieko a muškátový orech.
Privedieme do varu a asi minútu necháme vrieť. Odstavíme a dochutíme.
Ako ozdobu môžeme nakoniec použiť nasekané čerstvé listy petržlenu, v kombinácii s 2 polievkovými lyžicami jemne nastrúhanej citrónovej kôry, čerstvo nastrúhaným parmezánom, bylinkovými cesnakovými krutónmi.